Profi Piac - blog, ami B2B-t beszél

Hírek, ötletek, innováció

2024. már 28.

Eltűntek a generált Google Cégprofil oldalak

írta: koczka_mate
Eltűntek a generált Google Cégprofil oldalak

Márciusban lépett érvénybe a Google legújabb változása, amely különösen a kisvállalkozások számára lehet fontos. A tech-óriás  bejelentette , hogy megszünteti azokat a generált business oldalakat, amelyek eddig a Google Cégprofilok automatikus kiterjesztéseiként szolgáltak. Ez a lépés jelentős hatással van a vállalkozások online jelenlétére.

balog-botond.jpg
A döntés elsősorban azokat az éttermeket és kisvállalkozásokat érinti súlyosan, akik még nem rendelkeznek saját weboldallal, és így eddig ezeken az oldalakon keresztül szereztek - akár jelentős - organikus forgalmat.

A Google által generált üzleti oldalak lehetővé tették a vállalkozások számára, hogy a Google Cégprofil adatbázisából származó információkkal automatikusan ...

Tovább Szólj hozzá

google cégem balog botond seoklikk

2024. feb 29.

A kiberbiztonság üzleti felelősség, nem csupán informatikai feladat

írta: koczka_mate
A kiberbiztonság üzleti felelősség, nem csupán informatikai feladat

Téves az az elképzelés, hogy a mai technológiai környezetben – gondoljunk csak a mesterséges intelligencia ugrásszerű fejlődésére – bármilyen vállalati érték biztonságban van az optimális kibervédelmi feltételek megteremtése nélkül. Míg korábban ennek kiépítése vagy elhanyagolása kizárólag a vezetők kezében volt, ez most megváltozik. Négy és fél évvel a hatástalannak bizonyuló NIS irányelvet követően az Európai Unió 2022-ben elfogadta és kihirdette a szélesebb kört érintő NIS2 irányelvet. Bár a kibertan törvény hatályba lépésének dátuma október 18-a, de az érintetteknek már most el kell kezdeniük a felkészülést, hogy a kijelölt határidőre képesek legyenek megfelelni az elvárásoknak.

dsc08829_11zon.jpg
A NIS2 irányelv, a kibertan ...

Tovább Szólj hozzá

törvény kiberbiztonság kibertan

2024. feb 21.

Újabb találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

írta: koczka_mate
Újabb találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházások alapján számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Ebben segít a Magyar Ipari  Célgép  Nagydíj, amelyet idén immár negyedik alkalommal hirdetnek meg.

kepernyokep_2024-02-21_084744.png
A tavalyi verseny 114 projektje közül 11-et díjazott a zsűri. Olyan izgalmas és érdekes célgépek kerültek a díjazottak közé, mint a VANLIFT önrakodó berendezés, amely egy kis mérnökcsapat fejlesztéseként önállóan képes akár a 7,5 tonna össztömegű tehergépjármű és félpótkocsi rakodására 1,35 m rakodási magassággal. 2023 egyik különdíjasa a WALISE teljes vízoszlopban profilozó bója lett, egy ...

Tovább Szólj hozzá

találmány nevezés célgép

2024. feb 01.

Egy innováció, ami forradalmasíthatja a HR területét

írta: koczka_mate
Egy innováció, ami forradalmasíthatja a HR területét

Létezik egy olyan forradalmi eszköz, amely azon túl, hogy szórakoztat és csapatépítőként is működik, ennél sokkal több: fejleszti a hatékony együttműködésre való képességet és kommunikációt és létrehozza a vállalati kultúrát. A holland mintát követő speciális módszert Vályi-Nagy Péter honosította meg Magyarországon és az elmúlt tíz évben rengeteg vállalatnak hozott már el változást.

csapat_dolgozik_01.jpg
2024-ben a HR területén elengedhetetlen a fejlődés: a folyamatos kihívásokkal terhelt piacon csak úgy maradhatnak vonzók a cégek a jelöltek számára, ha új módszerekhez, innovációkhoz nyúlnak. Ezen felül a munkaerő megtartása is nehéz feladat. Már nem elég kizárólag pénzzel vagy juttatásokkal motiválni a munkaerőt, az érdemi ...

Tovább Szólj hozzá

munka hr innováció fejlesztés állás

2024. feb 01.

Új címkézési törvény: így maradjon szabályos a terméked!

írta: koczka_mate
Új címkézési törvény: így maradjon szabályos a terméked!

Az EPR (kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer) első adatszolgáltatási hullámának lezárultát követően már a következő kihívással kell szembenézniük a vállalkozásoknak: a kötelező visszaváltási díjjal ellátott termékek visszaváltási rendszerének, röviden a DRS-nek a bevezetésével. Ennek a szabályozásnak a fő célja, hogy Magyarország rövid időn belül elérje a 90%-os visszaváltási arányt a PET-palackok esetében. A DRS-szel kapcsolatban számos kérdés merül fel, ezen a káoszon segítünk most kiigazodni.

beverages-3105631_1920.jpg
Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatos szemlélet és a fenntarthatóság. Ezt tükrözi az is, hogy 2024. január 1-től Magyarországon is életbe lépett az új, kötelező visszaváltási díjjal ...

Tovább Szólj hozzá

változás büntetés törvény csomagolás címkézés

2024. jan 25.

Most érdemes dönteni, ki vegye át a családi vállalkozást

írta: koczka_mate
Most érdemes dönteni, ki vegye át a családi vállalkozást

A rendszerváltás idején alakult vállalkozások vezetői lassan nyugdíjba vonulnak, és eljött az idő, hogy átadják a stafétabotot az utódoknak. Ez a folyamat a generációváltás, ám erről sok esetben a vállalkozások vezetői nem gondolkodnak időben. Az év eleje azonban alkalmas pillanat a cégek átállásának elkezdésére.

Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy 40 százaléka. A családi vállalkozások adják a magyar GDP felét és az itthon foglalkoztatottak 75 százalékát, ennek fényében pedig különösen fontos tény, hogy ezeknek a vállalkozásoknak a tízezrei maradhatnak vezető nélkül, amikor a tulajdonosuk nyugdíjba megy. A hazai cégek nagy része azonban nem ...

Tovább Szólj hozzá

családi vállalkozás generációváltás

2024. jan 24.

2024-ben tovább emelkednek a hazai bérek

írta: koczka_mate
2024-ben tovább emelkednek a hazai bérek

A recesszióból való kilábalással egyidőben növekedni fog a munkaerő iránt kereslet, így várhatóan a foglalkoztatás 2024-ben enyhén bővülhet majd. A munkaerőpiac továbbra is feszes, a gyorsuló gazdaság és magas foglalkoztatás ellenére minden ágazatot érintő munkaerőhiányra számíthatunk idén is.

2024 azonban bőven tartogat további kihívásokat is, ismert és új munkaerőpiaci trendek formájában. A magyar munkaerőt is a bér mozgatja leginkább, ezért természetesen kiemelten fontos, hogy a vállalatok  növelni tudják a bérszínvonalat . Előrejelzések szerint a hazai bérfejlesztések átlaga 2024-ben 5-7% környékén várható.

img_8819.jpg
Egyre népszerűbb a hibrid munkavégzés

A hazai munkaerőpiac másik meghatározó eleme a távmunka iránti ...

Tovább Szólj hozzá

hr fizetés béremelés 2024 katkics attila

2024. jan 19.

Már appon vesszük a kozmetikai termékekeket is

írta: koczka_mate
Már appon vesszük a kozmetikai termékekeket is

A világjárvány alatt a webáruházak a virágkorukat élték, a bolttulajdonosoknak az elmúlt másfél évben az okozott fejtörést, hogyan tartsák meg a vevőiket, és miként tűnjenek ki a sok versenytárs közül. A gyors e-vásárlás és az 1-2 napos kiszállítás alapkövetelmény lett, így az applikációs webshopok előnyhöz jutnak.

A Dermaonline már több mint tíz éve jól működő kozmetikai termékeket forgalmazó webáruház, a cég alapítója  dr. Kissné dr. Éger Ildikó gyógyszerészként szerette volna továbbvinni a szülei üzletét, de nem offline formában, hanem online shopként. A 2013 óta működő  dermaonline.hu  forgalma 2020-ban, a covid-19-járvány idején számottevően megnőtt, hiszen mindenki kerülte a boltokat és online szerezték ...

Tovább Szólj hozzá

trend gyógyszerész applikáció dermaonline

2024. jan 16.

Próbáltad már a meetingek ChatGPT-jét? Ez az app helyetted jegyzetel, magyarul is

írta: koczka_mate
Próbáltad már a meetingek ChatGPT-jét? Ez az app helyetted jegyzetel, magyarul is

Jegyzetelés, vázlatírás, memó készítése, adminisztráció, hangfelvétel átírása – ezek a feledatok sok irodában mumusnak számítanak, mert rengeteg időt rabolnak. Mostantól egy mesterséges intelligencia alapú applikációval másodpercek alatt leiratot kaphatunk a meetingekről, értekezletekről. Igen, magyar nyelven is.

A mesterséges intelligencia használata teljesen beszivárgott a mindennapi munkavégzésbe, főleg az irodai szakmákat végzők válláról vesz le egyre nagyobb terhet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke egy idei blogbejegyzése szerint világszerte a munkahelyek 40%-át érinti majd a mesterséges intelligencia térnyerése, a fejlettebb országokban ez az arány akár 60% is lehet. A fordítóprogramok, képkészítő chatbotok, majd a ...

Tovább Szólj hozzá

2024. jan 16.

Kutatás: erre használják a cégek az MI-t

írta: koczka_mate
Kutatás: erre használják a cégek az MI-t

A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is egyre több a példa, bár az MI megítélése korántsem egységes a vállalkozók és felhasználók körében. A Billingo online számlázó legújabb kutatásában a hazai vállalkozások mesterséges intelligencia-használati szokásainak, az MI-t övező félelmeknek és várakozásoknak járt utána.

ChatGPT, mesterséges intelligencia alapú chatbotok, robotok. Szinte már nincs olyan terület, ahová az artifical intelligence, azaz a mesterséges intelligencia ne tette volna be a lábát. Felhasználási területe rendkívül széles, hiszen a marketingügynökségeken kívül az autógyártásban, az oktatásban, egészségügyben és a gyártásban is vannak olyan területek, ahol az MI ...

Tovább Szólj hozzá

kutatás mi mesterséges intelligencia billingo

süti beállítások módosítása